Fedezd fel a kérdező gondolkodás erejét!

Minden élethelyzetben lehetőségünk van dönteni, ezek a döntések alakítják az életünket. Az viszont, hogy jól döntünk-e, elsősorban nem intelligenciánktól, megérzéseinktől vagy ismereteinktől függ. A döntéshelyzetek kérdésként merülnek fel bennünk, a jó döntés pedig főként e kérdések helyes megfogalmazásán múlik.

Válaszkultúrában élünk. Szinte nincs is olyan kérdés, amire az internet korában ne kaphatnánk választ pár másodperc alatt. A média és a reklámipar is folyamatosan válaszokkal bombáz minket, gyakran olyan kérdésekre, amiket fel se tettünk. Az oktatás pedig szélsőségesen a tudás-, információ-, válaszközpontú gondolkodásra tanít. A Kérdezz másként, élj másként! című könyv teljes szemléletmódváltásra hívja az olvasót. Szerzője rávilágít arra, hogy ha csak a legjobb válaszok keresésével foglalkozunk, könnyen tévútra juthatunk.

„Hogyan várhatja bárki, hogy megtalálja a legjobb válaszokat, ha előbb nem a legjobb kérdéseket teszi fel?” (Marilee Adams: Kérdezz másként, élj másként!)

Ha csak a válaszokkal foglalkozunk, elmulasztjuk azt, ami elengedhetetlen a legjobb válasz megtalálásához és a legjobb döntés meghozatalához: a legjobb kérdések megfogalmazását. Ilyenkor is megfogalmazunk kérdéseket, de automatikusan, öntudatlanul, érzelmeinktől, előítéleteinktől befolyásolva. Így gyakran már akkor akadályokat állítunk magunk elé, amikor még el sem indultunk. A régi minták alapján csak a megszokott eredményekhez juthatunk, a régi kérdésekkel arra ítéljük magunkat, hogy a múlt rossz élményeit újra éljük.

„A szemléletváltás képessége az, ami az ember kezébe adja a változtatás lehetőségét.” (Marilee Adams: Kérdezz másként, élj másként!)

Új lehetőségek felismeréséhez új kérdéseket kell feltennünk. Minden kérdés egy ajtó, és a cél az, hogy új ajtókat nyissunk ki, hogy megnézzük, milyen lehetőségeket, milyen világokat rejtenek maguk mögött. Minél több kérdést teszünk fel, annál jobban kiszélesedik a látókörünk.

„Minden ki nem mondott kérdés egy ki nem nyitott ajtó.” (Marilee Adams: Kérdezz másként, élj másként!)

Ahhoz viszont, hogy megtaláljuk a választ, amire a legjobban szükségünk van, és hogy a legjobb döntéseket hozzuk meg, tudnunk kell, melyik ajtókat érdemes igazán kinyitni. Fel kell tennünk a legjobb kérdéseket, azokat, amelyek elvezetnek a számunkra legkedvezőbb lehetőségekhez. Két út áll előttünk:
ha ítélkező kérdéseket teszünk fel, tehetetlennek, erőtlennek érezzük magunkat, és vagy a környezetünket hibáztatjuk, vagy önmagunkat ostorozzuk. Tanuló kérdések megfogalmazásával viszont új megvilágításba helyezzük a tényeket, megnyílunk az új lehetőségek felé, és kreatív problémamegoldásra inspiráljuk környezetünket is.

„Ha arra összpontosítunk, hogy ki a hibás, akkor beleragadunk a múltba. A felelősség előtérbe helyezése kikövezi az utat egy jobb jövő felé.” (Marilee Adams: Kérdezz másként, élj másként!”)

Ha minden élethelyzetben a legjobb kérdést fogalmazzuk meg, értelmet és reményt találhatunk a nehézségekben is. Így a megváltoztathatatlan körülmények biztos pontokká alakulnak, melyekre támaszkodva képesek leszünk meglátni az addig fel nem ismert lehetőségeket. Marilee Adams könyve megtanít minket arra, hogy a problémákban ne a sors kegyetlen játékát lássuk, hanem az élet hívását a megújulásra, kreativitásunk, fantáziánk kibontakoztatására, és egy olyan életszemlélet kialakítására, amelyben a nehézségek kincseket rejtenek magukban.

„A változás mindig a változásra vágyó személlyel kezdődik.” (Marilee Adams: Kérdezz máként, élj másként!)

A szerző megfogalmazza az életünket formáló 12 legfontosabb kérdést, majd a valóságból vett példákon keresztül mutatja be, hogyan alkalmazzuk a kérdező gondolkodást a legkülönbözőbb élethelyzetekben. Marilee Adams módszerével tudatosan alakíthatjuk át gondolkodásunkat, és azon keresztül személyiségünket, lelki működésünket, és életünket, miközben a folyamatot minden fázisában átlátjuk, és tudatosan formáljuk. A legfontosabb kérdések tudatosításán és átfogalmazásán keresztül gondolkodásmódunkat, életszemléletünket valóban céljaink hatékony elérésének szolgálatába állíthatjuk.

Választások térképe: letöltés