Desmond Tutu

Desmond Tutu, anglikán egyházi vezető, az egyik legismertebb dél-afrikai emberi jogi aktivista 1931-ben a dél-afrikai Klerksdorp városában született. A ‘60-as években Angliában folytatta teológiai tanulmányait, majd a ‘80-as évek végére Fokváros majd Johannesburg érsekeként Dél-Afrika egyik legbefolyásosabb egyházi vezetőjévé vált. Szintén az 1980-as években vált világszerte híressé az  apartheid-rendszer elleni kiállásáért, 1984-ben pedig Nobel-békedíjat kapott az apartheid megdöntésében való részvételéért. 

Amikor 1994-ben megtartották Dél-Afrika első demokratikus választását, és Nelson Mandelát választották elnökké, az új vezető Desmond Tutut nevezte ki az Igazság és Megbékélési Bizottság (Truth & Reconciliation Commission) élére, amelyet az apartheid alatt történt jogsértések teljeskörű felderítésére és dokumentálására hoztak létre. Desmond Tutunak nagy szerepe volt abban, hogy az apartheid korszkát sikerült erőszakmentesen lezárni.

Emberi jogok területén végzett munkásságának célját a következőképp nevezte meg: „egy demokratikus, igazságos és faji megkülönböztetés nélküli társadalom”.

A Nobel-díjon kívül számos díjjal tüntették ki, többek a Gandhi Békedíjjal, a Templeton-díjjal és a Francia Becsületrenddel.

Desmond Tutu a mai napig aktívan hirdeti az emberi jogok ügyét és minden ember egyenlőségét mind hazájában, mind világszerte.

Desmond Tutu & Mpho Tutu: A megbocsájtás könyve