Desmond Tutu

Desmond Tutu anglikán egyházi vezető, az egyik legismertebb dél-afrikai emberi jogi aktivista 1931-ben, a dél-afrikai Klerksdorp városában született. A 60-as években Angliában teológiai tanulmányokat folytatott. A 80-as évek végére Fokváros, majd Johannesburg érsekeként Dél-Afrika egyik legbefolyásosabb egyházi vezetőjévé vált. Ekkoriban vált világszerte híressé az  apartheid-rendszer elleni kiállásáért, 1984-ben pedig Nobel-békedíjat kapott az apartheid megdöntésében való részvételéért. 

Amikor 1994-ben megtartották Dél-Afrika első demokratikus választását és Nelson Mandelát választották elnökké, az új vezető Desmond Tutut nevezte ki az Igazság és Megbékélési Bizottság (Truth & Reconciliation Commission) élére, amelyet az apartheid alatt történt jogsértések teljeskörű felderítésére és dokumentálására hoztak létre. Desmond Tutunak nagy szerepe volt abban, hogy az apartheid korszakát sikerült erőszakmentesen lezárni.

Az emberi jogok területén végzett munkásságának célját a következőképp nevezte meg: „egy demokratikus, igazságos és faji megkülönböztetés nélküli társadalom”.

A Nobel-díjon kívül számos díjjal tüntették ki, többek a Gandhi Békedíjjal, a Templeton-díjjal és a Francia Becsületrenddel.

Desmond Tutu 2021. december 26-án bekövetkezett haláláig aktívan kiállt az emberi jogokért és aktívan hirdette minden ember egyenlőségét mind hazájában, mind világszerte.

Desmond Tutu & Mpho Tutu: A megbocsájtás könyve