Karl König

Karl König (1902. szeptember 25. – 1966. március 27.) osztrák gyermekgyógyász, gyógypedagógus és antropozófus, a Camphill Mozgalom megalapítója. Bécsben végezte iskoláit, orvosi diplomát szerzett. Szakmai kapcsolatba került Ita Wegmannal, az antropozofikus orvoslás alapítójával. Megismerkedett az antropozófiai orvoslással és a Waldorf-pedagógiával, Svájcban járt tanulmányúton. Az 1920-as évek végén egy alsó-sziléziai gyermekotthonban dolgozott, megnősült, majd hazatelepült Bécsbe, s ot gyermekorvosi rendelőt nyitott.

A náci megszállás miatt 1938-ban Bécsből Skóciába emigrált feleségével és gyermekeivel együtt. Itt alapította meg 1939-ben a Camphill-mozgalmat, amelynek alapgondolata a fogyatékos és nem fogyatékos gyermekek/felnőttek családszerű tartós életközösségeinek létrehozása. Napjainkban mintegy 100 Camphill- intézmény működik világszerte; ezekben a mindennapi élethez szükséges munkák mellett (mint a kertészkedés, állattartás, élelmiszer-feldolgozás, egyszerűbb kézműves foglalkozások stb.) nagy szerepet kap a művészetterápia, a szocializáció segítése és a gyógypedagógusok általi segítségadás.

1940-ben internáló táborba vitték, de egy év múlva szabadon engedték, ismét folytathatta orvosi, pedagógiai és kutatói tevékenységét, s a Camphill-mozgalom szervezését. 1964-ben települt át Németországba, a Boden-tó partjának közelében fekvő Überlingenbe, ahol életének utolsó két évét töltötte.

Karl König: Emberlélek