Rupert Sheldrake

Dr. Rupert Sheldrake angol író, a biokémia doktora, a Cambridge-i Egyetem biokémiai és sejtbiológiai tanszékének egykori igazgatója, filozófus, történettudós, a parapszichológia kutatója. 2013-ban a világ száz vezető gondolkodója közé választották. Nevéhez fűződik a morfikus mezők elméletének megalkotása, amely magyarázatot ad a tudomány által eddig megmagyarázhatatlan jelenségekre, például bizonyos állati viselkedésmódok, a növényi formák kialakulása vagy a telepátia területén.

Sheldrake Angliában született, de sok szállal kötődik Indiához, ahol évekig a Királyi Természettudományos Társaság kutatójaként dolgozott. Itt írta első könyvét A New Science of Life (Az élet új tudománya) címmel. Itt ismerte meg feleségét, Jill Purce zeneterapeutát is, akivel 1985 óta házasok, két  fiuk született.

Több mint fél évszázadnyi kutatómunka, mintegy nyolcvan tanulmány elkészítése és tizenöt könyv kiadása után a mai napig aktív, előadásokat tart és publikál az élő és tudattal rendelkező univerzum elképzelése és a természettudomány goethei, holisztikus megközelítése mellett érvelve, harcolva az intellektuális dogmatizmus ellen.

Rupert Sheldrake: Tudomány és spiritualitás