Dr. John Bradshaw

John Bradshaw négy évtizeden át kamatoztatott kivételes képességei, amelyek sikeres terapeutává, íróvá, vállalati tanácsadóvá, teológussá, filozófussá és előadóvá tették őt, mind hozzájárultak ahhoz, hogy meghatározó alakjává váljon a függőségek gyógyításának, a családi rendszerek feltérképezésének, és a társas kapcsolatok jobbá tételének. Munkássága milliók szellemi és lelki növekedéséhez járult hozzá. Ő vezette be a belső gyermek és a diszfunkcionális család fogalmait a társadalom széles rétegében. Az általa kidolgozott terápiát az egész világon gyakorolják. Kollégái a 20. század legbefolyásosabb írói közé választották az érzelmi egészség területén. 

John Bradshaw 1933-ban született a texasi Houstonban. Nehéz családi körülmények között nőtt fel, alkoholista apja korán elhagyta a családot. John éltanuló és kontrollálhatatlan tinédzser volt. Római katolikus papnak készült egy bazilita szemináriumban, amelyet kilenc és fél év után hagyott el, néhány nappal a pappá szentelése előtt. Közben pszichológiából, filozófiából és teológiából szerzett diplomát a torontói egyetemen. Posztgraduális tanulmányait a Rice Egyetemen folytatta, majd a Santa Monica-i egyetemen szerzett mesterfokozatot valláspszichológiából. 

Egyetemi évei alatt alkoholfüggővé vált, majd 1965 telén egy hirtelen elhatározással önként elvonokúrára vonult, egyik napról a másikra letéve az alkoholt – örökre. Egész későbbi életében örömmel gondolt vissza arra a napra, amikor erre a lépésre elszánta magát. Az elvonókúra után rögtön részt vett egy alkoholfüggőséget kezelő programban és előadásokat kezdett tartani a helyi templomban, majd rövid időn belül nagyon keresett, sikeres előadóvá, terapeutává és vállalati tanácsadóvá vált. A világsikert a belső gyermek gyógyításáról szóló könyve hozta meg számára.

Televízió- és rádióműsorok állandó vendége volt, neves magazinoknak adott interjúkat, és saját talk show-ja is volt Bradshaw On: Homecoming címmel, amelyet 1991-ben Emmy díjra jelöltek. Könyvei közül több is felkerült a New York Times bestseller listájára, A mérgező szégyen gyógyítása például 15 hetet töltött ott. 

1999-től a The Meadows Institute főmunkatásra volt, amely egy többféle függőség kezelésére szakosodott intézmény, amelynek intenzív gyógykezelési programja a drog- és alkoholfüggőségre, a szexuális függőségre, a depresszióra, a pszichológiai problémákra, érzelmi rendellenességekre és a kényszeres viselkedésre összpontosít.

John Bradshaw legnépszerűbb és legmélyebb workshopja a Belső Gyermek workshop lett, amely az anya- és apa-seb, valamint a mérgező szégyen gyógyítását tűzi ki célul. 

Előadásain több, mint 2,5 millió ember vett részt. Több évtizeden át számos témában tartott workshopokat világszerte, terapeutákat, pszichológusokat, tanárokat, vállalati vezetőket és laikusokat egyaránt oktatva.

Feleségével, a művész Karennel, lányával, Ariellel és fiával, az ifjabb John-nal a Texas állambeli Houston Shadyside nevű részében élt. 2016 májusában hunyt el, 82 éves korában.

Dr. John Bradshaw könyvei