A Túllátni önmagunkon című könyv előszavából kitűnik, miért is keresett ez a kiadvány világszerte. Legyél te az egyik, akinek megváltoztatja az életét!

Gondolj magadban a következő néhány emberre:

  • arra a három emberre, akiket legjobban szeretsz az egész világon,
  • arra a két emberre, akik a legpozitívabb hatással voltak rád,
  • a legjobb főnöködre,
  • valakire, aki arra inspirál, hogy a tőled telhető legjobbat hozd ki magadból,
  • három kedvenc kollégádra,
  • arra az ismerősödre, akit leginkább tisztelsz!

Ahogy megjelennek benned ezek az emberek, érezz bele: vajon miért szereted őket? Miért reagálsz rájuk pozitívan? Miért dolgozol nekik odaadással? Miért tiszteled őket?

Valószínűnek tartjuk, hogy azok közül az emberek közül, akikre gondoltál, sokakra igaz: azt érzed, hogy látnak téged. Van valami abban, ahogy hozzád viszonyulnak, és ahogy veled bánnak, amitől úgy érzed, hogy számítasz nekik. Azért érzed ezt, amikor együtt vagy velük, mert nekik valóban számítasz.

Ez a könyv erről a tulajdonságról szól, amit másokban is csodálsz – a látásnak erről a módjáról, amit mi kifelé irányuló szemléletmódnak nevezünk. A szemléletmód kifejezést az emberek gyakran kapcsolják össze a szemlélő valamilyen lényegi, önmagára vonatkozó hitével. Mégis, az egyének és szervezetek támogatása során szerzett több mint három évtizedes tapasztalatunk alapján úgy találjuk, a legnagyobb változásokat nem az önmagunkra vonatkozó hitek megváltoztatása indítja be, hanem az, amikor a kapcsolatainkra és a mások iránt érzett kötelezettségeinkre vonatkozó látásmódunkban történik alapvető változás.

Ez a könyv az énfókuszú, „befelé irányuló”, illetve a másokra is figyelő „kifelé irányuló” szemléletmód közötti különbségről szól. Segít, hogy szemléletmódunk kifelé irányulóbb legyen – a munkahelyen a vezetésünk alatt állókkal, valamint a magánéletünkben.

A könyv abban is segít, hogy innovatívabb és együttműködőbb csapatokat és szervezeteket építsünk. Továbbá, hogy megértsük, miért szeretünk sok embert, akiket szeretünk, és mit tehetünk, hogy hozzájuk hasonlóbbá váljunk.

Ez a könyvünk akár különállóan, akár a korábban megjelent Vezetők a dobozban, illetve A béke anatómiája című könyvek folytatásaként is olvasható.

A Túllátni önmagunkon a szemléletváltásra vonatkozó, legutóbbi években végzett munkánk tapasztalatait tükrözi, és kifejezetten azt mutatja be, hogyan lehet szemléletváltást elérni egyének, csapatok, családok és akár egész szervezetek életében. Míg a korábbi könyvekben maga a történet fikció, a Túllátni önmagunkont sok valós történetből – többnyire ügyfeleink történeteiből – állítottuk össze. Minden fejezet egy vagy több ilyen történetre épül. Ahol a tartalom anonimitást kíván, a neveket és a részleteket megváltoztattuk, hogy a szereplők kilétét ne lehessen azonosítani.

A kifelé irányuló szemléletmód elsajátítása tanulási folyamat. Tanuljuk, hogy túllássunk önmagunkon!

Azt kívánjuk olvasóinknak – így Neked is –, hogy legyen igazán kézzelfogható ez a szemléletváltás, és hozza meg azokat az eredményeket a munkában és otthon is, melyeket csak a kifelé irányuló szemléletmód képes létrehozni.