Roger Lancelyn Green

Roger Lancelyn Green 1918. november 2-án született az angliai Norwich-ban. Cheshire-i családi házuk már több mint 900 éve a Green család birtoka. Feleségével, June Greennel két fiuk és egy lányuk született. Roger Surrey-ben járt bentlakásos iskolába. Mivel gyakran betegeskedett, sokszor hiányzott, így rengeteg időt töltött a család udvarházában. Szülei rendkívül jómódúak voltak, hatalmas könyvtáruk volt. Az író a régi könyvek olvasásával múlatta ideje nagy részét, innen eredhet a mítoszok és legendák iránti szeretete.

Élete során Roger volt hivatásos színész, könyvtáros és tanár is. Tagja volt az oxfordi Inklings Klubnak, melynek tagjai elolvasták egymás írásait és megjegyzéseket fűztek hozzájuk. Ehhez a társasághoz tartozott többek között C. S. Lewis (a Narnia krónikái szerzője) és J. R. R. Tolkien (A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzője).

Roger nélkül meglehet, a Narnia krónikái sosem jelenik meg. 1949-ben ugyanis együtt vacsorázott C. S. Lewisszal. Lewis felolvasta neki Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény két fejezetét. Elmondta, hogy néhány héttel korábban felolvasta Tolkiennek is, aki nem tartotta túl jó történetnek. Roger nem értett egyet. Szerinte nagyszerű írás volt, és biztatta Lewist, hogy jelentesse meg.

Roger még a sorozat címét is kitalálta: Narnia krónikái. Ettől kezdve ő volt a legelső olvasója valamennyi Narnia-történetnek. Barátai olyan könyvei által megihletve, mint A hobbit és Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, Roger elhatározta, hogy megalkotja az Arthur-legenda egy olyan változatát, ami minden korosztályhoz szól.

Arthur király történetének ez az újramesélése az 1950-es és 1960-as években hosszú ideig bestseller volt. Roger emellett újraírta az egyiptomi, az ókori görög és az északi mítoszokat, valamint Robin Hood legendáját. Emellett számos, felnőtteknek szóló könyvet is írt, köztük barátja, C. S. Lewis életrajzát.

Roger Lancelyn Green 1987. október 8-án Poultonban, Cheshire-ben hunyt el.

Roger Lancelyn Green könyvei