Roger Lancelyn Green

Roger Lancelyn Green 1918. november 2-án született az angliai Norwich-ban, és 1987. október 8-án Poultonban, Cheshire-ben hunyt el. Cheshire-i családi házuk már több mint 900 éve a Green család birtoka. Feleségével, June Green-nel két fiuk és egy lányuk született. Roger Surrey-ben járt bentlakásos iskolába. Azonban gyakran betegeskedett, sokszor hiányzott, így rengeteg időt töltött a család udvarházában. Szülei rendkívül jómódúak voltak, házukban hatalmas könyvtárral. Az író a régi könyvek olvasásával múlatta ideje nagy részét, és valószínűleg innen eredhet a mítoszok és legendák iránti szeretete.

Élete során Roger volt hivatásos színész, könyvtáros és tanár is. Tagja volt az oxfordi Inklings Klubnak, melynek tagjai elolvasták egymás írásait és megjegyzéseket fűztek hozzájuk. Ehhez a társasághoz tartozott többek között C. S. Lewis (a Narnia krónikái szerzője) és J. R. R. Tolkien (A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzője). Ha Roger nincs, meglehet, a Narnia krónikái talán sosem jelenik meg. 1949-ben Roger együtt vacsorázott C. S. Lewisszal. Lewis felolvasta Rogernek Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény két fejezetét. Aztán elmondta, hogy néhány héttel korábban felolvasta Tolkiennek is, aki azt mondta, hogy szerinte nem volt túl jó történet. Roger nem értett egyet. Szerinte nagyszerű írás volt, és biztatta Lewist, hogy jelentesse meg.

Roger még a sorozat címét is kitalálta: Narnia krónikái, és innentől kezdve mindig ő volt a legelső olvasója az összes többi Narnia-történetnek is. Barátai olyan könyvei által megihletve, mint A hobbit és Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, Roger elhatározta, hogy megalkotja az Arthur-legenda olyan változatát, ami minden korosztályhoz szól. Arthur király történetének ez az újramesélése az 1950-es és 1960-as években tartós bestseller volt. Roger emellett újraírta az egyiptomi, az ókori görög és az északi mítoszokat, valamint Robin Hood legendáját. Emellett számos felnőtteknek szóló könyvet is írt, köztük barátja, C. S. Lewis életrajzát.

Roger Lancelyn Green könyvei