Booton Herndon könyve, amelyből Oscar-díjas film készült, immár magyarul is megjelent. Az életrajzi kötet egy valódi háborús hős megrendítő, lebilincselően izgalmas, igaz történetével ismerteti meg az Olvasót.

Desmond T. Doss II. világháborús szanitéc sorsa az elköteleződés, a bátorság és az önfeláldozás lenyűgöző példáját mutatja be. Ez a könyv szolgált alapul Mel Gibson azonos című filmjéhez, amely két Oscar-díjat nyert.

A 77. gyalogoshadosztály katonái alaposan meglepődtek, amikor Desmond T. Doss közlegény teljesen fegyvertelenül jelent meg köztük. A halk szavú, szerény szanitéc megingathatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy küldetése nem a gyilkolás, hanem a gyógyítás.

Desmondra ezek után sanyarú sors várt, katonatársai rendszeresen bántalmazták. Ám mindezek a megpróbáltatások eltörpültek ahhoz képest, ami a valódi csata hevében, a harcmezőn várt rá. A hírhedten kegyetlen és példátlan számú áldozatot követelő okinawai ütközet borzalmas pusztítást vitt véghez hadosztályában. Desmond egyedül, fegyver nélkül sietett korábbi kínzói segítségére, elszánva magát arra, hogy megmentse az életüket.

A könyv feltárja, miként lett Desmond Doss az első olyan katona, aki ugyan lelkiismereti okokból megtagadta a szolgálatot, mégis a létező legmagasabb amerikai katonai kitüntetésben, a Kongresszusi Becsületéremben részesült.

Booton Herndon író alapos kutatómunkát követően fogott regénye megírásához: személyesen beszélt Desmond több egykori katonatársával, georgiai szomszédaival, s természetesen magával Desmond Dossal is, mivel a lehető leghitelesebben akarta megírni a történetet. Az eredmény meggyőzi az Olvasót, hogy bátran tartson ki minden körülmények között meggyőződése mellett.