Tudomány és/vagy metafizika? Dr. Rupert Sheldrake előadása 2019. 11. 24-én Budapesten, a Dürer Rendezvényközpontban
(Cinema Hall)

Természettudomány és metafizika: halálos ellenségek vagy barátok? Vajon kizárják vagy inkább segítik és kiegészítik egymást?

A felvilágosodás óta a nyugati kultúra biztossá vált abban, hogy a tudomány előbb-utóbb minden kérdésünkre választ fog adni, a vallásra és a hitre pedig mint elavult középkori babonára tekint. De vajon nem öntöttük ki a gyereket a fürdővízzel? Miben rejlik a modern tudományos kutatás erőssége? Milyen egyértelmű tudományos bizonyítékok szólnak a metafizika létjogosultsága mellett, amelyeket a modern tudományos kutatás mégis tabuként kezel?
Rendezvényünk célja híd építése a tudomány és a metafizika között.
Ebben két olyan elismert szaktekintély fog minket segíteni, akik mindkét területen otthon vannak, és egész életművük ezt a hidat építi: dr. Rupert Sheldrake, a morfogenetikus mező-elmélet atyja, a biokémia doktora, filozófus, történettudós, a Cambridge-i Egyetem biokémiai és sejtbioló­giai tanszékének egykori igazgatója, a Királyi Természet­tudományos Társaság kutatója és dr. Héjjas István mérnök, feltaláló, több tudományos egyesület tagja, számos tudományos cikk és szakkönyv szerzője, társszerzője.
Szeretettel várunk mindenkit, akár érdeklődve, akár szkeptikusan viszonyul a másik oldalhoz.
Biztosak vagyunk benne, hogy az este minden látogatónk számára inspiráló kérdéseket, új lehetőségeket és izgalmas felfedezéseket tartogat!
Dr. Rupert Sheldrake előadását tolmács fogja magyar nyelvre fordítani.

1. rész: Dr. Rupert Sheldrake – „Túl a tudományos dogmákon: a kutatószellem felszabadítása”

A legújabb kutatások váratlan problémákat tártak fel a fizika, a kozmológia, a biológia, az orvostudomány és a pszichológia lényegével kapcsolatban. A tudományos kutatás szkeptikus szellemében dr. Rupert Sheldrake kérdésekké alakítja a tudomány tíz alapvető dogmáját, lenyűgöző új lehetőségeket feltárva. Például lehet, hogy a „természet törvényei” valójában szokások, amelyek megváltoznak és fejlődnek. A tudatunk lehet, hogy messze túlmutathat az agyon. Az anyag és az energia összmennyisége lehet, hogy növekszik. Lehet, hogy az emlékeket nem az agyunkban tároljuk. Dr. Sheldrake szerint a tudomány jobb lenne a dogmái nélkül: szabadabb, érdekesebb és szórakoztatóbb.

2. rész: Dr. Rupert Sheldrake  – „Tudomány és spiritualitás”

Bár a tradicionális vallásosság Európában visszaesett, a közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy a spirituális tapasztalatok meglepően gyakoriak még a nem vallásosak körében is, ideértve a halálközeli élményeket és a spontán misztikus betekintést. Mindeközben a spirituális gyakorlatok hatásait most már olyan tudományos alapossággal vizsgálják, mint soha korábban. Számos tanulmány kimutatta, hogy a spirituális gyakorlatok az embereket boldogabbá és egészségesebbé teszik. Rupert Sheldrake több olyan gyakorlatot vizsgál meg, amelyek valamennyi vallás részét képezik, ám amelyek szabadon gyakorolhatóak vallási hovatartozás nélkül is, ideértve a meditációt, a kántálást, a rituálékat és a zarándoklatot.

A bevezető előadást dr. Héjjas István tartja. Mérnök, több tudományos egyesület tagja, 26 szabadalmazott találmány szerzője, illetve társszerzője, a Kiváló Feltaláló Arany Fokozat kitüntetettje. Számos tudományos cikk, és ismeretterjesztő mű szerzője. Ízelítő előadásának témáiból:

Hogyan tudja megmagyarázni a modern fizika az élet és a tudat létezését és működését? Mi az az egyesített mezőelmélet és a rejtélyes „ötödik mező”? Létezhet-e a tudat az agytól függetlenül, illetve mi az agyunk valódi szerepe? Létezik-e fizikai, biokémiai, bioelektromos, neuro-fiziológiai, vagy egyéb „materiális” magyarázat a fájdalom és öröm szubjektív érzése, az erkölcs, és a lelkiismeret mögött? 

Program

16.00–16.45 Dr. Héjjas István – „Anyag és tudat a modern tudományban”

17.15–18.00 Dr. Rupert Sheldrake, 1. rész – „Túl a tudományos dogmákon: a kutatószellem felszabadítása”

18.30–19.15 Dr. Rupert Sheldrake, 2. rész – „Tudomány és spiritualitás”

19.15-től Kérdezz-felelek és dedikálás  

Helyszín: Dürer Rendezvényközpont, Cinema Hall (jobbra az első épület)

Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19–21

A helyszínen a Casparus Kiadó teljes választéka mellett Dr. Rupert Sheldrake valamennyi magyarul megjelent könyve megásárolható lesz.

A büfét az este folyamán a Napfényes Cukrászda biztosítja.

Jegyár: 8900 forint.

Szervező: Casparus Kiadó, https://casparus.hu

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Dr. Rupert Sheldrake

Dr. Rupert Sheldrake 1942-ben született angol író, a biokémia doktora, a Cambridge-i Egyetem biokémiai és sejtbioló­giai tanszékének egykori igazgatója, fi­lo­zófus, történettudós, a parapszi­cho­lógia kutatója. 2013-ban be­­vá­lasz­tották a világ száz veze­tő gondolkodója közé. Nevéhez fűződik a morfikus mezők el­mé­­le­té­nek meg­alkotása, amely magyarázatot ad a tudomány mai állása szerint megma­gya­ráz­hatat­lan jelenségekre például bizonyos állati viselkedés­módok, a növényi formák kialakulása vagy a telepátia területén. 

Rupert Sheldrake Angliában szü­le­tett, de sok szállal kötődik Indiához, ahol sok évig a Királyi Természet­tudományos Társaság kutatójaként dolgozott, és első köny­vét is itt írta A New Science of Life (Az élet új tudománya) címmel. Itt ismerte meg feleségét, Jill Purce zeneterapeutát is, akivel 1985 óta házasok, és két fiuk született. Több mint fél évszázadnyi kutató­munka, mintegy nyolcvan tanulmány elkészítése és tizenöt könyv kiadása után dr. Rupert Sheldrake a mai napig aktív, előadásokat tart és publikál az élő és tudattal rendel­­­ke­ző univerzum elképzelése és a természet­tudomány goethe-i, holisztikus megközelítése mellett érvelve, és harcolva az intellektuális dogmatizmus ellen.

Dr. Héjjas István

1938-ban született. 1961-ben kitüntetéses gépészmérnöki diplomát kapott. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát 1973-ban. Mélyebben foglalkozott matematikával, elektronikával, automatizálással, lézeres méréstechnikai és spektrofotometriai kutatásokkal. Tagja több tudományos egyesületnek, szerzője, illetve társszerzője 26 szabadalmazott találmánynak és két alkalommal a Kiváló Feltaláló Arany Fokozat kitüntetést is elnyerte.    Évtizedek óta behatóan foglalkozik ókori távolkeleti vallásokkal és filozófiákkal, és ezek, valamint a modern tudományos felfedezések közötti hasonlóságokkal, párhuzamos gondolatokkal.  Nyugdíjazása után több évig főiskolai docensként előadásokat tartott számítógép-technikai ismeretekből, valamint a filozófia tantárgy keretében az ókori hindu és kínai vallási bölcseletekről is.  Szerzője számos tudományos cikknek, társszerzője két műszaki szakkönyvnek, továbbá szerzője tíz ismeretterjesztő műnek a modern fizikáról, a környezetvédelemről, valamint az ókori kínai és indiai filozófiákról.      Jelenleg nyugdíjasként energiapolitikai és környezetvédelmi témákkal is foglalkozik, és ezen a szakterületen is rendszeresen publikál.

Akkor részesítem előnyben a tudományt és az értelmet, ha az tudományos és értelmes. De ellenzem azt, hogy a tudósok és a materialista világkép mentesüljön a kritikai gondolkodás alól és a szkeptikus vizsgálatoktól. Szükségünk van a Felvilágosodás felvilágosodására.
• DR RUPERT SHELDRAKE •
Egy klasszikus hasonlat szerint a tudomány olyan, mint egy világos gömb, amely sötét térben lebeg. A gömb belsejében vannak a tudományos ismeretek, körülötte pedig egy határtalan, ismeretlen birodalom található. Minél nagyobb a tudásunk, annál nagyobb a világos gömb. A nagyobb gömb egyre nagyobb felületen érintkezik a külső sötét térrel, és ezért egyre több a megválaszolatlan kérdés. Ezek a megválaszolatlan kérdések a gömb felszínét borítják, a külső térben pedig csupa olyan kérdés lapul, amelyekről azt sem tudjuk, hogy ilyen kérdés egyáltalán létezhet.
• DR HÉJJAS ISTVÁN •
Néha, vicces formában, felvetik, hogy a magfizikusok nem is annyira felfedezik az új elemi részecskéket, hanem inkább feltalálják azokat. Mindenekelőtt, a részecskék létezését elméleti alapon jósolják meg. Ha elegendő számú tudós gondolja úgy, hogy azokat nagy valószínűséggel meg lehet találni, költséges részecskegyorsítókat és – ütköztetőket építenek számukra. Ezután a várt részecskéket minden bizonnyal ki is mutatják a buborékkamrákban vagy a fényképészeti filmeken visszamaradt nyomok alapján. Minél gyakrabban kimutatják őket, annál könnyebben lesznek újra megtalálhatóak. Új konszenzus jön létre: a megjósolt részecskék léteznek.
Rupert Sheldrake , The Science Delusion: Feeling the Spirit of Enquiry
Mint Terence McKenna megjegyezte: A modern tudomány azon az elven alapul: adj nekünk egy ingyenes csodát, és mi megmagyarázjuk a többit. Az egyetlen ingyenes csoda, hogy megjelent az egész univerzum tömege és energiája, valamint minden törvény ami irányítja, egyetlen pillanat alatt, a semmiből.
Rupert Sheldrake, Morphic Resonance: The Nature of Formative Causation

GYIK

Ha problémád van a jegyvásárlással vagy kérdésed van, írj nekünk az info@casparus.hu címre vagy hívj minket a 06309661364-es telefonszámon. 

Autóval: A Dürer Rendezvényközpont (Cinema Hall) a Dózsa György út és a Hungária körút között, az Ajtósi Dürer soron található. A környező utcákban a parkolás díjtalan. Tömegközlekedéssel: Metró: A 2-es vonalról 1 átszállással (Keleti pályaudvar, vagy Stadionok megállók) Villamos: Az 1-es villamos (Ajtósi Dürer sor megálló) Busz: A 30A, 173-as, vagy 7-es autóbuszokkal (Ajtósi Dürer sor, vagy a Cházár András utcai megállók) Troli: A 72-es, 74-es, 75-ös és 79-es járatokkal (Ajtósi Dürer sor, vagy Zichy Géza utcai megállók) Vidékről érkezőknek: Könnyen és gyorsan megközelíthető a Dürer Rendezvényközpont, az M3-as autópálya és a Keleti pályaudvar közelsége miatt.

Már 15.30-tól elkezdődik a beengedés.
Nincs helyjegy, érkezési sorrendben lehet elfoglalni az ülőhelyeket, így érdemes korán érkezni.
Az este alatt végig lesz beengedés, kezdés után is lehet csatlakozni az előadásokhoz.
Nem szükséges, digitális formában is bemutathatja (pl. telefonon, tableten), a lényeg, hogy a beengedő be tudja olvasni az Ön egyedi QR-kódját.
Ha a program közben elhagyja a helyszínt, a bejáratnál kap egy karszalagot, amellyel később is vissza tud jönni.
Természetesen előnyben lesznek azok, akik már járatosak a felmerülő témákban, de mindhárom előadás teljesen követhető és érthető lesz tudományos végzettség nélkül is.
Alapvetően felnőtteknek szólnak az előadások. 14 éves kor alatt – a szervezők kifejezett hozzájárulása nélkül – nem látogatható a rendezvényünk.
Egyelőre nincs erről megállapodásunk az előadókkal.
A helyszínen ingyenes ruhatárt biztosítunk.
A Casparus Kiadó pultjánál nemcsak a Casparus Kiadó teljes választéka lesz elérhető, de Dr. Rupert Sheldrake valamennyi magyar nyelven megjelent könyve is.
A helyszínen a program teljes ideje alatt a Napfényes Cukrászat biztosítja a büfészolgáltatást. A kínálatukban egészséges és finom vegán szendvicsek, sütemények, üdítők szerepelnek, amelyek mentesek minden állati és mesterséges összetevőtől.
Igen, a helyszínen a Casparus Kiadó pultjánál és a büfében is fizethet kártyával.
Az előadóteremben szigorúan tilos videó vagy hangfelvételt készíteni a szervezők hozzájárulása nélkül, viszont fotókat bárhol készíthet.
Rendszerünk minden vásárlás után automaitikusan küld áfás számlát (e-számlát) az vásárló e-mail címére. Ha cég nevében vásárol, kérjük, töltse ki a “Számlázási név” mezőt is.