Booton Herndon: A Fegyvertelen katona című könyve, amelyből Oscar-díjas film készült, immár magyarul is olvasható. Az életrajzi kötet egy valódi háborús hős megrendítő, lebilincselően izgalmas, igaz történetével ismertet meg.

Desmond T. Doss, II. világháborús szanitéc sorsa az elköteleződés, a bátorság és az önfeláldozás lenyűgöző példáját mutatja be. Ez a könyv szolgált alapul Mel Gibson azonos című filmjéhez, amely idén két Oscar-díjat nyert.

A 77. gyalogoshadosztály katonái alaposan meglepődtek, amikor Desmond T. Doss közlegény teljesen fegyvertelenül jelent meg köztük. A halk szavú, szerény szanitéc megingathatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy küldetése nem a gyilkolás, hanem a gyógyítás.

Desmondra ezek után sanyarú sors várt, katonatársai rendszeresen bántalmazták. Ám mindezek a megpróbáltatások eltörpültek ahhoz képest, ami a valódi csata hevében, a harcmezőn várt rá. A hírhedten kegyetlen és példátlan számú áldozatot követelő okinawai ütközet borzalmas pusztítást vitt végbe hadosztályában. Desmond egyedül, fegyver nélkül sietett korábbi kínzói segítségére, elszánva magát arra, hogy megmentse az életüket.

A könyv feltárja, miként lett Desmond Doss az első olyan katona, aki ugyan lelkiismereti okokból megtagadta a szolgálatot, mégis a létező legmagasabb amerikai katonai kitüntetésben, a Kongresszusi Becsületéremben részesült.

Booton Herndon író alapos kutatómunkát követően fogott regénye megírásához: személyesen beszélt Desmond több egykori katonatársával, georgiai szomszédaival, s természetesen magával Desmond Dossal is, mivel a lehető leghitelesebben akarta megírni a történetet. Az eredmény meggyőzi az olvasót, hogy minden körülmények között bátran tartson ki meggyőződése mellett.